Notícies

Darreres novetats fiscals

EN QUÈ CONSISTEIX EL CONTRACTE DE PIGGYBACK PER A EMPRESES EXPORTADORES?

Una opció molt interessant per a empreses que comencen a exportar és arribar a un acord de col·laboració amb una altra empresa que ja està implantada al país on es pretén exportar, i pel qual aquesta empresa posa a disposició el seu propi canal de vendes, és el denominat contracte o model de piggyback.

 

Si té intenció d’exportar els seus productes, però es troba amb barreres i amb algunes dificultats inicials (necessita invertir en publicitat, comptar amb una xarxa comercial a l’exterior, etc.), una opció molt interessant per a empreses que comencen a exportar és arribar a un acord de col·laboració amb una altra empresa que ja està implantada al país on es pretén exportar, i pel qual aquesta empresa posa a la seva disposició el seu propi canal de vendes, és el denominat contracte de piggyback.

 

Característiques del contracte

 

És un acord de col·laboració entre dues empreses d’un mateix país, en virtut del qual una empresa no implantada a l’estranger, generalment una PIME, aprofita l’estructura d’una altra empresa que sí que està implantada al mercat o país objectiu, per vendre-hi els seus productes.

 

Atenció. Permet utilitzar la xarxa de contactes d’una altra empresa per vendre els teus productes a través de la seva xarxa, a canvi d’una comissió. Aquest mètode d’exportació concertada és molt útil, ja que amplies les teves capacitats de negoci en distribuir els teus productes per canals similars als teus.

 

Els avantatges per a la PIME són costos reduïts, accés accelerat al mercat, eliminació d’operacions (administratives i logístiques). Es tracta d’un contracte atípic que incorpora elements de diferents figures contractuals. Així, hi trobem presents elements propis del contracte de comissió, distribució i arrendament de serveis. No es produeix transmissió de la propietat entre cedent i cessionari, qui actua com a intermediari.

 

L’objectiu que persegueix aquest instrument és l’expansió a l’exterior de petites empreses, aprofitant l’estructura d’una de més gran (know-how, locals, publicitat, notorietat comercial, contactes comercials, etc.). La petita empresa obté una presència que d’una altra manera li resultaria massa onerosa. L’empresa ja implantada obté una retribució sobre les vendes (entre un 3 i un 20%), així com una quantitat fixa que contribueix a sufragar el cost d’estructura.

 

De la mateixa manera, pot oferir als seus clients una gamma més àmplia de productes, en incorporar a la seva pròpia, la de l’empresa la gestió de vendes d’exportació de la qual es proposa realitzar.

 

Perquè aquesta figura sigui factible en la pràctica, és necessari que el producte que es pretén exportar sigui compatible i no competitiu dels productes que ja comercialitza l’empresa implantada. D’altra banda, es pot pactar la venda o solament la prospecció, així com altres prestacions accessòries com l’assessoria o formació a favor de la PIME.