Notícies

Darreres novetats fiscals

COM POT ELIMINAR LA CLÀUSULA SÒL DE LA SEVA HIPOTECA PER PAGAR MENYS O QUE LI TORNIN TOT EL QUE HA PAGAT DE MÉS? L’AJUDEM A RECLAMAR CONTRA EL SEU BANC O CAIXA

Malgrat que les entitats bancàries ja no poden fer ús de la clàusula, les demandes dels usuaris s’estan centrant a reclamar la devolució de quantitats cobrades de més per l’aplicació de la clàusula sòl de la seva hipoteca. Diversos tribunals, quan anul•len la clàusula sòl, obliguen al banc a tornar tot el que ha pagat de més.

Són molts els usuaris perjudicats que han aconseguit reduir la quota de la seva hipoteca fruit de les seves reclamacions primer al banc i després per via Judicial perquè s’elimini la clàusula sòl dels seus contractes hipotecaris. Nosaltres el podem ajudar a reclamar i demandar el banc o caixa per anul·lar la clàusula sòl, i si escau que li retornin el que cobra indegudament, més l’interès legal dels diners.

 

Què és la clàusula sòl?

 

Aquesta clàusula va ser introduïda pels bancs en les hipoteques a interès variable, i estableix que el tipus d’interès de la hipoteca no serà inferior mai a una determinada xifra, encara que l’EURIBOR baixi. Per exemple, si l’interès d’una hipoteca és EURIBOR + 1% i l’EURIBOR és del 0,5%, l’interès aplicable seria 1,5%. No obstant això, si la seva hipoteca té clàusula sòl de, per exemple, el 3%, no s’aplicarà aquest 1,5%, sinó el 3%. És a dir, que per molt que abaixi l’EURIBOR, vostè no se’n beneficiarà.

 

La victòria dels consumidors davant una clàusula que els tribunals estan reconeixent com abusiva i poc transparent va començar al setembre de 2010, quan el jutjat mercantil va dictar una sentència pionera per la qual obligava a les entitats financeres denunciades –BBVA, Cajamar i Caixa Galicia– a eliminar aquesta clàusula dels préstecs ja signats i a no incloure-la en els nous.

 

L’empara del Tribunal Suprem per poder reclamar

 

Posteriorment, dos anys i mig després d’aquesta sentència del jutjat mercantil, per la mala pràctica i falta d’honestedat de molts bancs i caixes que no van respectar el dret d’informació dels consumidors, el Tribunal Suprem va dictar sentència el 9 de maig de 2013, que estableix jurisprudència, i que fixa els criteris mínims de transparència que s’han d’exigir als bancs i caixes davant determinades clàusules. La gran majoria d’hipoteques amb clàusula sòl no compleixen aquests criteris mínims, però els bancs i caixes segueixen sense corregir aquesta situació i saben que la majoria dels afectats no s’ha atrevit fins al moment a demandar-los.

 

El 12 de juny de 2013 el mateix tribunal va aclarir la seva sentència confirmant l’abusivitat de les clàusules sòl advertint que el mer formalisme de llegir la còpia del préstec hipotecari al client no es pot considerar com informació suficient.

 

Les tres entitats condemnades per la sentència del Tribunal Suprem han anunciat que retiraran les seves clàusules sòl, però la resta d’entitats, lluny d’adaptar-se a les circumstàncies estan responent als clients que no consideren aplicables a les seves clàusules les circumstàncies assenyalades per la Sentència.

 

Atenció. Tingui en compte que aquesta sentència va anul·lar la clàusula sòl de les hipoteques només d’alguns bancs, per la qual cosa la resta s’hi poden negar. No obstant això, actualment els tribunals apliquen els criteris del Tribunal Suprem sobre aquesta qüestió, i anul·len la clàusula sòl si no hi va haver transparència i informació al client.

 

Malgrat que les entitats ja no poden fer ús de la clàusula, les demandes dels afectats també s’estan centrant a reclamar la devolució de quantitats cobrades de més per la seva aplicació.

 

Si se sent perjudicat com pot reclamar?

 

Si en el seu cas hi va haver aquesta falta de transparència, podrà reclamar que s’anul·li la seva clàusula sòl i que el banc o caixa la deixi d’aplicar (el que reduirà la seva quota hipotecària, en beneficiar-se de l’EURIBOR més baix). A més a més, podrà reclamar també que li tornin les quantitats pagades de més durant el temps en què s’ha aplicat la clàusula sòl.

 

No totes les clàusules sòl de les hipoteques són il·legals, ni totes es poden anul·lar. Abans d’emprendre accions hem d’estar segurs que el seu cas es troba en els supòsits que ha assenyalat el Tribunal Suprem. Per reclamar l’anul·lació de la clàusula sòl de la seva hipoteca, ha de recopilar la següent informació documental:

 

  • Còpia de l’escriptura de la hipoteca
  • Còpia de l’últim rebut de la hipoteca.
  • Altres documents que es van obtenir o van entregar en contractar la hipoteca (fullets, correus, oferta vinculant, etc.) o que us donés el banc o caixa a mode informatiu, així com i cartes de reclamació que, si escau, s’hagin  enviat al banc i les seves respostes.

 

Per a poder eliminar la clàusula sòl hem de revisar l’oferta vinculant de la nostra hipoteca cercant irregularitats i preparar un escrit de reclamació fonamentat en la falta de transparència (per exemple les irregularitats de l’oferta vinculant si existeixen. L’entrega d’aquesta oferta va ser obligatòria fins a 2007 per a hipoteques de fins a 150.000 euros, i a partir de desembre de 2007, per a hipoteques de qualsevol import, si bé una norma de 2011 va eliminar-ne l’obligatorietat). Les irregularitats de l’oferta vinculant són un molt bon element per demostrar falta de transparència però després de la sentència del Tribunal Suprem no són l’únic motiu pel qual pot haver-hi falta de transparència i per tant ser nul·la la clàusula sòl.

 

Com a pas previ, cal intentar negociar directament amb l’oficina del banc o caixa. Si no s’aconsegueix que ens elimini la clàusula sòl, i que si escau, ens tornin el que s’ha cobrat de més, cal passar al pas següent: presentar al banc o caixa una reclamació prèvia per escrit -basant-se en els arguments que exposa el Tribunal Suprem-, i oferir un termini perquè retirin la clàusulaEn el cas que no contestin o deneguin la petició, el següent pas és reclamar al Banc d’Espanya mitjançant un escrit, que si bé no traurà la clàusula sòl, en alguns casos, faran constància que hi ha irregularitats en la seva hipoteca. En més del 85% dels casos aconseguirem que el Banc d’Espanya emeti un dictamen donant-nos la raó (aquest dictamen és molt important per si després se segueix per la via judicial).

 

Una vegada que tinguem les respostes del banc i/o del Banc d’Espanya a les cartes o reclamacions enviades, o si no responen afirmativament dins el termini, acceptant la nul·litat de la clàusula sòl, s’ha d’acudir als Tribunals perquè siguin aquests els qui els obliguin, amb moltes les possibilitats d’èxit.

 

Els qui no hagin reclamat encara per la clàusula sòl poden contactar amb aquest despatx professional per fer els tràmits necessaris per fer-ho o per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.