Notícies

Darreres novetats fiscals

ELS BANCS HAURAN DE PREAVISAR LES PIMES AMB TRES MESOS ABANS DE TANCAR-LOS EL CRÈDIT

Entre les principals novetats que s’inclouen en l’Avantprojecte de llei sobre foment del finançament empresarial, destaquem el sistema de preavís per part de les entitats de crèdit que hauran d’oferir, com a mínim, 3 mesos i informació específica sobre la situació creditícia d’aquelles pimes el finançament de les quals es cancel•li o es redueixi de forma notable.

El Consell de Ministres del passat 28 de febrer de 2014, ha rebut sengles informes del ministre d’economia i competitivitat sobre l’Avantprojecte de llei per al foment del finançament empresarial, l’objectiu del qual és fer més accessible i flexible el finançament a les pimes i, en particular, assentar les bases per enfortir les fonts de finançament directe; i sobre l’Avantprojecte de llei d’entitats de capital risc, que persegueix impulsar aquesta fórmula amb la mateixa finalitat de millorar el finançament de les pimes, així com d’incorporar el dret de la Unió Europea respecte dels anomenats fons d’inversió alternativa. El Consell de Ministres ha analitzat, a més a més, un altre informe sobre refinançament i reestructuració de deute empresarial per a una posterior aprovació.

 

Foment del finançament empresarial

 

Les principals novetats en l’Avantprojecte de llei sobre foment del finançament empresarial són les següents:

 

  • Sistema de preavís per part de les entitats de crèdit. S’obliga a les entitats de crèdit a oferir, com a mínim, tres mesos i informació específica sobre la situació creditícia d’aquelles pimes el finançament de les quals es cancel·li o es redueixi de forma notable.

 

  • Millora del funcionament de les societats de garantia recíproca (SGR). S’estableix que el reaval de la Companía Española de Reafianzamiento (CERSA) s’activi davant el creditor en cas d’incompliment de la societat de garantia recíproca després del primer requeriment. Addicionalment, a fi d’assolir l’enfortiment de la gestió, la professionalitat i el bon govern d’aquestes societats s’estendran als seus directius els requisits d’honorabilitat, coneixement i experiència propis de les entitats de crèdit.

 

  • Règim jurídic específic per als establiments financers de crèdit. Es dotarà a aquestes entitats del marc jurídic més eficaç per mantenir i potenciar la seva activitat. Estaran plenament orientades al finançament empresarial i del consum per canals alternatius als estrictament bancaris.

 

  • Millora de la regulació de les titulitzacions a Espanya. Es proposa l’adopció de reformes amb un doble objectiu: d’una banda, es tracta de flexibilitzar el règim jurídic de les titulitzacions per adequar aquest instrument a les actuals demandes del mercat financer, en línia amb els països més avançats en la matèria; es persegueix, a més a més, aportar la màxima seguretat jurídica i donar suport legal a l’operativa habitual en l’àmbit de les titulitzacions.

 

  • Potenciar el funcionament del mercat alternatiu borsari (MAB). Es tracta de facilitar el trànsit de les societats des de la borsa cap aquest sistema alternatiu de negociació. Per a això se substituirà el requisit de presentar una OPA d’exclusió per un altre mecanisme menys onerós, que garanteixi una adequada protecció dels inversors minoritaris. Es flexibilitza el trànsit des del propi mercat alternatiu cap a la borsa d’aquelles companyies el desenvolupament i creixement de les quals exigeix la cotització en aquest mercat oficial.

 

  • Millora del règim d’emissió d’obligacions. S’introdueixen diferents mesures en la regulació mercantil, tendents a facilitar l’accés directe de les companyies espanyoles als mercats de deute mitjançant l’eliminació de límits a l’emissió d’obligacions.

 

  • Regulació del “crowdfunding”. En línia amb les consultes realitzades en altres països del nostre entorn, s’inclou en l’Avantprojecte de llei una proposta preliminar de regulació en què es fixen les condicions per al funcionament d’aquest nou sistema, basat en plataformes electròniques que contacten directament inversors i projectes. L’objectiu és impulsar una nova eina de finançament directe de projectes empresarials en les seves fases inicials de desenvolupament, alhora que es protegeix als inversors. Per a això, es fixen les obligacions d’aquestes plataformes garantint que siguin transparents i que els inversors disposin d’informació suficient. Es fixen límits per inversor tant per projecte (3.000 €) com per plataforma (6.000 € per any).