Notícies

Darreres novetats fiscals

S’ha reduït el període de prova dels contractes temporals

Des del passat 22 de desembre de 2013, i tret que el conveni col•lectiu digui el contrari, s’ha reduït el període de prova dels contractes d’obra o servei determinat, els eventuals i els d’interinitat quan els contractes tinguin una durada no superior a sis mesos. En aquests casos no podran tenir un període de prova superior al mes.

 

 

Contracte temporal

 

El contracte temporal, és aquell que té com a objecte l’establiment d’una relació laboral entre empresari i treballador per un temps determinat, i es podrà celebrar a jornada completa o parcial.

 

La seva formalització pot ser verbal o escrita. Hauran de constar per escrit, els acollits al programa de foment de l’ocupació i quan així ho exigeixi una disposició legal i, en tot cas, els de relleu, els contractes per a la realització d’una obra o servei determinat, els dels treballadors que treballin a distància i els contractats a Espanya al servei d’empreses espanyoles a l’estranger. Igualment constaran per escrit els contractes per un temps determinat la durada dels quals sigui superior a quatre setmanes.

 

Es poden donar com a situacions de temporalitat:

 

  • La causada per l’objecte de la contractació (situacions d’obra o servei, eventual per circumstàncies de la producció i interinitat).

 

  • Per la seva finalitat d’incentivació de l’ocupació (temporal de foment d’ocupació de persones amb discapacitat, de treballadors en situació d’exclusió social, relleu, jubilació parcial, substitució per anticipació de l’edat de jubilació, treballadors que tinguin acreditada per l’Administració competent la condició de víctima de violència de gènere, domèstica o víctima de terrorisme, treballadors més grans de cinquanta-dos anys beneficiaris dels subsidis per desocupació i la situació de vinculació formativa)

 

  • Per la seva funció específica, com pot ser el supòsit de l’impuls a l’activitat investigadora (la realització d’un projecte específic d’investigació científica i tècnica, d’accés al Sistema espanyol de ciència, tecnologia i innovació, de personal investigador en formació i la predoctoral o per a personal investigador predoctoral en formació) o el d’incentiu a la contractació temporal per a treballs subvencionats d’interès social / foment d’ocupació agrària.

 

  • També hi ha situacions de temporalitat en els supòsits de treballadors penats en institucions penitenciàries i en el cas de menors i joves en centres de menors sotmesos a mesures d’internament.

 

Període de prova: regla general

 

L’Estatut dels Treballadors (ET) estableix com a regla general que es podrà concertar per escrit un període de prova, amb subjecció als límits de durada que, si escau, s’estableixin en els convenis col·lectius.

 

En defecte de pacte en conveni, la durada del període de prova no podrà excedir 6 mesos per als tècnics titulats, ni de 2 mesos per a la resta treballadors. A les empreses de menys de 25 treballadors el període de prova no podrà excedir de 3 mesos per als treballadors que no siguin tècnics titulats.

 

Atenció. L’empresari i treballador estan, respectivament, obligats a realitzar les experiències que constitueixin l’objecte de la prova. Serà nul el pacte que estableixi un període de prova quan el treballador ja hagi exercit les mateixes funcions amb anterioritat a l’empresa, sota qualsevol modalitat de contractació.

 

Període de prova per als contractes temporals

 

El Reial decret llei 16/2013 pel qual s’estableixen un conjunt de mesures per afavorir la contractació estable i millorar l’ocupabilitat dels treballadors, i amb efectes des del 22 de desembre de 2013, va modificar l’Estatut dels Treballadors per establir que el període de prova dels contractes de durada determinada la durada dels quals no sigui superior a 6 mesos, no podrà excedir d’un mes, tret que el conveni col·lectiu d’aplicació prevegi una altra cosa.

 

També des d’aquesta data, s’actualitza el règim d’interrupció del període de prova, ampliant els supòsits fins ara previstos (incapacitat temporal, maternitat, i adopció o acolliment) amb les situacions de risc durant l’embaràs i la lactància, i la paternitat.

 

Així, les situacions d’incapacitat temporal, risc durant l’embaràs, maternitat, i adopció o acolliment, risc durant la lactància i paternitat, que afectin el treballador durant el període de prova, n’interrompen el còmput sempre que hi hagi acord entre ambdues parts.

 

No obstant això, els períodes de prova concertats amb anterioritat al 22 de desembre de 2013 es continuaran regint per la normativa legal o convencional conforme a la que es van celebrar.

 

Atenció. Encara que el conveni estableixi un període de prova de més d’un mes per als empleats d’un determinat grup professional, no es podrà aplicar si el contracte és inferior a sis mesos. Per a això, el conveni hauria d’indicar explícitament que el període de prova superior a un mes també és aplicable per als contractes que durin sis mesos o menys.

 

El període de prova dels contractes de durada determinada de l’article 15 de l’Estatut dels Treballadors (obra o servei determinat, interinitat i eventuals) la durada dels quals no sigui superior a sis mesos, no podrà excedir d’un mes, tret que el conveni col•lectiu d’aplicació prevegi una altra cosa.