NOU SISTEMA DE LIQUIDACIÓ DIRECTA DE COTITZACIONS A LA SEGURETAT SOCIAL (“PROJECTE CRET@”)
En un termini breu de temps la Seguretat Social substituirà el seu actual sistema de liquidació, Sistema RED, per un sistema de liquidació directa, conegut com Sistema Cret@. Aquest nou mètode permet a la Tresoreria General de la Seguretat Social efectuar un càlcul rigorós i precís de les quotes a ingressar per les empreses cada mes, partint de la informació que ja posseeix, provinent d’altres entitats i de la que han comunicat les pròpies empreses. Amb el desenvolupament i implantació del nou sistema, s’agilitarà el càlcul i pagament de les cotitzacions socials dels treballadors. Per a això, la Seguretat Social facilitarà a les empreses un esborrany en línia que només hauran de revisar i confirmar (de forma similar a com funcionen els esborranys de l’IRPF), per la qual cosa substituirà l’actual model TC1.
El nou sistema de liquidació directa de la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) és, per ara, l’última fase de desenvolupament del Projecte Cret@ (control de recaptació per treballador a través d’Internet), principal projecte que té en marxa la Seguretat Social per a la recaptació de cotitzacions i que va començar el seu desenvolupament el 2008 mitjançant la implantació de RED Directo per a empreses amb menys de 15 treballadors.
En el nou sistema es canvia el model d’autoliquidació pel de facturació remesa per la TGSS suposant un important canvi tecnològic i de procediment:
- Càlcul per treballador de les quotes de cotització.
- Aplicació de trams temporals predefinits en el càlcul de les cotitzacions.
- Homogeneïtzació en el càlcul de la cotització (no hi poden haver interpretacions diferents).
El nou sistema està actualment en fase de proves. A partir de juny de 2014 estarà disponible per a usuaris seleccionats de programari de nòmines (16 empreses de nòmines formen part d’aquesta prova) la versió Beta que no exclourà de la presentació dels TC1 a través del Sistema RED.
El Sistema serà obligatori el 2015, però la seva incorporació es realitzarà mitjançant notificació, amb tres mesos de prova des de la notificació en què conviuran els dos sistemes, tret que l’obligat decideixi començar a transmetre abans per Cret@. Està previst que els últims a integrar-se siguin les administracions públiques.
Com funcionarà?
Cada mes, la TGSS remetrà un butlletí a l’empresa que estigui integrada en aquest sistema en què apareixeran les dades del treballador, se li aplicaran directament les bonificacions i determinarà les quotes socials que hagi d’abonar a la Seguretat Social.
Amb el desenvolupament i implantació del nou sistema, s’agilitarà el càlcul i pagament de les cotitzacions socials dels treballadors. Per a això, la Seguretat Social facilitarà a les empreses un esborrany en línia que només hauran de revisar i confirmar (de manera similar a com funcionen els esborranys de l’IRPF), per la qual substituirà l’actual model TC1.
Amb aquest projecte, la TGSS coneixerà la situació del treballador en tot moment, per exemple, si ha tingut canvis de contracte, una baixa mèdica o ha iniciat una bonificació. Això serà possible perquè disposarà d’una base de dades úniques que anivellarà amb organismes com el SEPE, les mútues, afiliació i l’INSS, la qual cosa li permetrà validar les dades de cotització.
Així, les empreses només hauran de comunicar una petita part de la informació, però hauran de mantenir un rigorós control de l’estat de l’afiliació de cadascun dels seus treballadors i vetllar perquè, cada mes, tots els seus treballadors estiguin consolidats amb la TGSS, ja que si amb l’actual sistema és la pròpia empresa la responsable del càlcul de la liquidació, en el Sistema Cret@ l’obligació de l’empresa consisteix a comunicar les dades necessàries a la Seguretat Social en termini, ja que en serà la responsable del càlcul de la liquidació.
Amb aquesta informació passem d’un sistema en el qual les empreses autoliquidaven les cotitzacions, a un sistema en el qual la TGSS facturarà a les empreses cotitzants.
Quins són els seus objectius?
Els objectius principals són:
- Disminuir els errors en assumir la TGSS l’aplicació de les regles de cotització i contrastar les dades amb caràcter previ a la liquidació.
- Millorar la transparència i la forma de relació amb les empreses basada en un sistema plenament telemàtic que elimina la necessitat d’actuacions presencials i en suport paper.
- Empreses i autoritzats obtindran importants beneficis amb aquest sistema de facturació, ja que a més de simplificar el compliment de les obligacions amb la Seguretat Social, la liquidació de quotes per la TGSS aporta més seguretat jurídica a les actuacions realitzades. D’altra banda, els treballadors tindran accés a la informació relacionada amb les seves cotitzacions a la Seguretat Social.
Segons la memòria d’impacte econòmic que acompanya a l’esborrany de l’avantprojecte, el Ministeri d’Ocupació calcula que ingressarà 143,8 milions d’euros més en eliminar cotitzacions per desocupació inferior a les que s’haurien de realitzar, i uns altres 27,5 milions en suprimir bonificacions indegudes.
Quan entra en vigor?
A partir de juny de 2014 les empreses podran enviar les cotitzacions a través d’aquest nou sistema, si bé serà obligatori a partir de gener de 2015.
Començarà a aplicar-se en les mes de juliol de 2014 amb l’objectiu que al desembre d’aquest any estigui implantat en el col·lectiu total, que correspon a 1,3 milions d’empreses que tenen al voltant de 13 milions d’assalariats. Durant aquest període coexistirà el model d’autoliquidació per les empreses i el de liquidació directa per la TGSS.
Avantprojecte de Llei
Com a punts a destacar de l’avantprojecte de llei que regula aquest nou sistema de liquidació, podem assenyalar els següents:
- Per realitzar la funció recaptatòria, la TGSS podrà concertar els serveis que consideri convenients amb les diferents administracions públiques o amb entitats particulars habilitades a l’efecte. L’habilitació haurà de ser aprovada en Consell de Ministres.
En un principi, la seva aplicació coincidirà en el temps amb l’actual model d’autoliquidació de quotes, així com amb el sistema de liquidació simplificada que utilitzen els treballadors del Règim especial de treballadors autònoms (RETA), dels treballadors del mar, dels empleats de la llar i dels treballadors agraris. En principi, està previst que sigui la Tresoreria General de la Seguretat Social la que efectuï la gestió liquidatòria i recaptatòria, si bé en l’avantprojecte s’obre la possibilitat d’habilitar per a això a altres administracions públiques o a entitats particulars, en aquest últim cas, mitjançant un concert de caràcter “temporal” i amb l’autorització prèvia del Consell de Ministres.
- La Seguretat Social determinarà la cotització corresponent a cada treballador «a sol·licitud del subjecte responsable del seu ingrés i quan les dades que hagi de facilitar permetin realitzar el càlcul de la seva liquidació». Però no procedirà a la liquidació de quotes dels treballadors que no figurin en alta en el règim de la Seguretat Social durant el període a liquidar, encara que s’haguessin facilitat les dades.
- En cas de no abonar les quotes en el termini legal s’aplicarà un recàrrec del 20% si s’abonen abans que es compleixi el termini d’ingrés establert en l’acta de liquidació o del 35% si se sobrepassa.
Canvis destacables del Sistema Cret@
1. Trams
Apareix el concepte de tram: la cotització i el càlcul de la quota es passarà a realitzar per trams de dies, sent cada tram la situació que tingui el treballador en el mes, que afecti la seva cotització i que sigui diferent de l’anterior tram.
2. Càlcul de les liquidacions
El càlcul de les liquidacions es farà per cadascun dels treballadors en comptes de fer-se per CCC.
3. Liquidacions parcials o totals, desaparició del TC1
L’empresa podrà sol·licitar a partir del dia 1 del mes següent, un esborrany de la liquidació, per conciliar-lo amb les dades que ella té. Ja no s’hauran d’informar imports de bonificacions, deduccions per pagaments delegats o els imports totals, les dades del TC1, sinó que la TGSS calcularà aquestes dades, automàticament, i els remetrà a les empreses a través del rebut de liquidació.