Notícies

Darreres novetats fiscals

ELS CANVIS QUE S’ACOSTEN EN MATÈRIA D’IVA

D’acord amb l’Informe de la Comissió d’experts per a la reforma del sistema tributari espanyol, les mesures que proposa amb relació a  l’IVA es dirigeixen a una revisió dels productes i serveis a què s’apliquen els tipus reduïts així com un parell de mesures per reduir el frau fiscal, com són la reducció dels límits quantitatius per aplicar el règim simplificat i l’eliminació del recàrrec d’equivalència.

Amb data 14 de març de 2014, s’ha presentat al Consell de Ministres l’Informe de la Comissió d’experts per a la reforma del sistema tributari espanyol, que inclou 270 canvis tributaris concentrats en 125 propostes.

 

A continuació els informem amb més detall de les mesures fiscals propostes amb relació a l’IVA, que ens permeten fer una possible planificació fiscal de cara a la seva entrada en vigor que està prevista per a l’exercici 2015, un cop aprovat pel Govern, i sense perjudici dels canvis que puguin introduir en aquest Informe (el document dels experts servirà de guia al Govern que, en tot cas, no traslladarà totes les recomanacions a les lleis).

 

Les principals propostes es resumeixen en:

 

  • Supressió d’exempcions en operacions interiors:

 

a)     Supressió d’algunes exempcions

b)     Manteniment d’altres per equiparació internacional (serveis financers, etc.)

 

  • Definició de la base imposable:

 

c)      Crèdits impagats: el mateix tracte que en societats

d)     Règim d’IVA de caixa només per un període temporal limitat

 

  • Canvis en els béns i serveis subjectes als diferents tipus:

 

e)     Tipus reduït (10%) només per a turisme, habitatge i transport de passatgers

f)       No alterar el gravamen de béns i serveis sotmesos al tipus superreduït (4%)

 

 

 

Exempcions en operacions interiors

 

En l’IVA hi ha dos tipus d’exempcions clarament diferenciades: exempcions plenes i exempcions limitades.

 

En el cas de les exempcions plenes, a l’empresari o professional que realitza l’entrega o presta el servei i que no repercuteix l’impost se li permet deduir l’IVA suportat en les adquisicions relacionades amb l’operació exempta, sempre que reuneixi tots els requisits per a la deducció. Són exempcions plenes les aplicables a les exportacions i operacions assimilades, operacions relatives a zones franques, dipòsits francs i altres dipòsits, règims duaners i fiscals i entregues intracomunitàries.

 

En el supòsit de les exempcions limitades, s’estableix l’exempció de l’entrega del bé o de la prestació del servei però no es permet deduir l’IVA suportat per l’empresari o professional en les adquisicions relacionades amb l’operació exempta.

 

Atenció. Les exempcions en operacions interiors són limitades, i no generen el dret a deduir l’IVA suportat en les adquisicions de béns i serveis utilitzats per a la realització de l’operació exempta.

 

Podem classificar-les en funció de la matèria a què afecten en:

 

A) Exempcions en operacions mèdiques i sanitàries.

B) Exempcions relatives a activitats educatives.

C) Exempcions socials, culturals, esportives.

D) Exempcions en operacions d’assegurança i financeres.

E) Exempcions immobiliàries.

F) Exempcions tècniques.

G) Altres exempcions.

 

La comissió d’experts proposa:

 

  • Suprimir l’exempció relativa als serveis públics postals i a la venda de segells de correus per les distorsions de la competència que es poden estar generant amb la seva aplicació, quan sigui possible d’acord amb la normativa comunitària, així com limitar l’àmbit d’aplicació de l’exempció relativa als jocs d’atzar, loteries i apostes.

 

  • Suprimir l’exempció dels serveis prestats per col·legis professionals, cambres oficials, organitzacions patronals i federacions que agrupin als anteriors i reduir (o introduir restriccions en la seva aplicació) l’exempció relativa a les entregues de béns i prestacions de serveis realitzades pels partits polítics.

 

  • Eliminar el requisit que l’adquirent tingui dret a la deducció total de l’IVA suportat per poder exercitar la renúncia a l’exempció en les operacions immobiliàries i eliminar la tributació per l’impost sobre transmissions patrimonials de les entregues de béns immobles inclosos en les transmissions que quedin no subjectes a IVA per tractar-se d’unitats econòmiques autònomes, equiparant la seva tributació a l’aplicable per a la resta de les transmissions d’immobles entre empresaris.

 

  • Aclarir els supòsits en què resulta aplicable l’exempció en l’arrendament d’edificis o parts d’ells destinats exclusivament a habitatges per eliminar les incerteses que la redacció vigent genera en l’actualitat.

 

  • En la mesura que resulti compatible amb la normativa comunitària, considerar no subjectes a l’IVA els rendiments per la cessió a tercers de qualsevol classe de béns immobles per assimilació a la “no subjecció a l’IVA dels interessos i dividends obtinguts per préstecs o aportació de capitals mobiliaris”.

 

En relació amb les operacions financeres no es proposa la possibilitat d’introduir la renúncia a l’exempció – suggerida des de diversos àmbits a l’empara de l’habilitació de la normativa comunitària – sobre la base de les complexitats que comporta; no obstant això, se suggereix la seva introducció en la normativa comunitària (instant a l’Estat espanyol que en promogui la modificació) en relació amb les operacions d’assegurança.

 

Base imposable

 

Per complir amb un dels objectius fixats per la comissió de simplificar el sistema tributari es considera d’interès incloure mesures que harmonitzin el tractament fiscal que es dóna en els distints tributs. Aquest és el cas de les condicions establertes per a la modificació de la base imposable de l’IVA referida als crèdits que siguin totalment o parcialment incobrables respecte a les condicions establertes en la Llei de l’impost sobre societats (LIS) per als mateixos supòsits de fet. Bàsicament en el LIS s’exigeix que hagi transcorregut un termini de 6 mesos des del venciment de l’obligació, mentre que en la Llei de l’IVA el termini es fixa en 12 mesos.

 

En la Llei de l’IVA s’exigeix que el subjecte passiu hagi instat el cobrament mitjançant reclamació judicial, fet que no s’exigeix en la LIS, el que encareix extraordinàriament aquesta reclamació tenint en compte les costes de qualsevol reclamació judicial especialment en casos de crèdits d’imports petits.

 

D’altra banda, també s’hauria de tenir en compte els problemes de liquiditat que creen els crèdits totalment o parcialment incobrables, especialment en les pimes, problemes que es veuran agreujats en haver d’ingressar l’IVA repercutit però encara no cobrat, que ha justificat l’establiment de la modalitat d’IVA de caixa.

 

En conseqüència de tot l’anterior, la comissió formula la proposta següent:

 

  • Simplificar les condicions exigides per a la modificació de la base imposable en els supòsits de crèdits incobrables, assimilant-les a les que s’exigeixen en l’àmbit de l’impost sobre societats per a la deduïbilitat de les pèrdues per deteriorament en aquests casos.

 

Devolucions a empresaris o professionals no establerts

 

Cal recordar que Llei de l’IVA estableix que els empresaris no establerts al territori d’aplicació de l’impost ni en la Comunitat, Illes Canàries, Ceuta i Melilla podran sol·licitar la devolució de l’IVA suportat per les adquisicions o importacions de béns o serveis realitzades al territori d’aplicació de l’impost sempre que estiguin establerts en un Estat en què existeixi reciprocitat de tracte a favor dels empresaris o professionals establerts al territori d’aplicació de l’impost, les Illes Canàries, Ceuta i Melilla. Aquesta obligació dificulta i encareix les adquisicions o importacions de béns i serveis procedents del territori d’aplicació de l’IVA, per part de comerciants o professionals no establerts.

 

En conseqüència de tot l’anterior, la Comissió formula la proposta següent:

 

  • S’hauria de modificar la Llei de l’IVA suprimint el requisit de reconeixement de la reciprocitat de tracte fiscal per a la devolució de l’IVA suportat als empresaris o professionals no establerts al territori d’aplicació de l’impost.

 

Alguns aspectes de la gestió de l’impost: l’IVA de caixa

 

Com ja sabem, amb la finalitat d’atenuar els problemes de finançament de les petites i mitjanes empreses i amb efectes de l’1 de gener de 2014 es va implantar la modalitat de liquidar l’IVA aplicant el criteri de caixa en comptes del criteri de meritació.

 

Doncs bé, la comissió proposa l’eliminació del règim de caixa tan bon punt millori la situació de liquiditat i de finançament dels seus beneficiaris, atorgant per tant al règim un caràcter transitori. Això, amb base en les complexitats que per als destinataris de les operacions s’han posat de manifest amb ocasió de la introducció d’aquest règim.

 

Tipus impositius reduïts

 

La comissió proposa una reducció dels béns i serveis que tributen al tipus reduït del 10%, limitant la seva aplicació, per raons de política econòmica, exclusivament a l’habitatge, el sector turístic i el transport de viatgers i equipatges.

 

Proposen que es mantingui el 4% als béns i serveis actuals però en canvi només quedarien gravats al tipus reduït del 10% les entregues d’habitatges (a canvi s’incrementaria la tributació de la propietat en l’IRPF), els serveis relacionats d’hoteleria, donat l’important pes del turisme al nostre país, i els serveis de transport públic, en atenció als efectes positius per al conjunt de la societat (menor contaminació i congestió de grans urbs).

 

Per tant, passarien a tributar al tipus general béns tan bàsics com l’aigua i gran part dels aliments (el pa, llet, ous, formatges, fruites, cereals, hortalisses, llegums, tubercles continuarien gravats al 4%) així com serveis com la recollida de residus o la neteja de les vies públiques. L’increment de costos que això últim suposarà per als ens locals encarregats de la prestació d’aquests serveis públics implicarà, molt probablement, un increment dels impostos i taxes que els financen.

 

Reducció del frau fiscal en l’IVA

 

En relació amb la reducció del frau fiscal, les propostes de la comissió amb relació a l’IVA són:

 

  • La reducció dels límits quantitatius per aplicar el règim simplificat i l’eliminació del recàrrec d’equivalència.

 

  • Per a la detecció de bosses de frau fiscal s’haurien de reforçar els procediments de control creuat d’operacions utilitzant les dades d’identificació fiscal dels prestadors i destinataris de determinats serveis per despeses de reparacions o per pagaments a professionals.

 

  • S’hauria de dotar de més mitjans a l’Agència Tributària per a la investigació de bosses de frau en les operacions intracomunitàries atès que el cost d’aquests mitjans quedaria suficientment compensat amb el rendiment que proporcionarien els recursos aplicats a aquesta finalitat.