Notícies

Darreres novetats fiscals

¿QUAN PASSA A SER INDEFINIT UN CONTRACTE TEMPORAL?

Els contractes temporals es converteixen en indefinits, i el treballador es converteix en fix, quan, en un termini de 30 mesos, el treballador hagi estat contractat durant més de 24 mesos en la mateixa empresa, amb 2 o més contractes temporals. També compta l’haver treballat per al mateix grup d’empreses, encara que siguin diferents. La Inspecció de Treball continua investigant l’encadenament de contractes arran de restitució de la seva prohibició des del passat 1 de gener de 2013.

Volem recordar-los que després de la modificació de l’article 15.5 de l’Estatut dels Treballadors sobre la durada dels contractes, des de l’1 de gener de 2013 es va establir novament la prohibició d’encadenar contractes temporals. És a dir, si a un mateix treballador li fem dos contractes temporals o més, que sumin més de 24 mesos en un període total de 30, aquest treballador es converteix en indefinit.

 

Per això cal prestar atenció i analitzar aquest tipus de contractes amb el seu assessor, ja que el treballador pot demandar l’empresa per acomiadament improcedent al·legant que té la condició de fix. Per evitar això, els departaments de recursos humans, han de portar un control absolut de tots els contractes eventuals o temporals per evitar aquest encadenament. 

 

Encadenament de contractes temporals

 

Volem recordar-los que d’acord amb l’article 15.5 de l’ET els treballadors que en un període de 30 mesos haguessin estat contractats durant un termini superior a 24 mesos, amb solució o sense de continuïtat, per al mateix o diferent lloc de treball amb la mateixa empresa o grup d’empreses, mitjançant 2 o més contractes temporals, sigui directament o a través de la seva posada a disposició per empreses de treball temporal (ETT), amb les mateixes o diferents modalitats contractuals de durada determinada, adquiriran la condició de treballadors fixos.

 

L’establert en el paràgraf anterior també s’aplicarà quan es produeixin supòsits de successió o subrogació empresarial conforme al que disposa legalment o convencional.

 

Atenció. S’inclouen com no computables (junt amb els contractes formatius, de relleu, i interinitat), els contractes temporals en el marc de programes públics d’ocupació/formació, i els utilitzats per empreses d’inserció.

 

Per exemple, encara que el treballador amb un contracte de relleu hagi estat a la seva empresa contractat prèviament o posteriorment al contracte de relleu amb altres fórmules de contracte temporal, als efectes de l’encadenament no computarà en cap cas el temps que hagi durat el contracte de relleu.

 

Atenent a les peculiaritats de cada activitat i a les característiques del lloc de treball, la negociació col·lectiva establirà requisits dirigits a prevenir la utilització abusiva de contractes de durada determinada amb diferents treballadors per exercir el mateix lloc de treball cobert anteriorment amb contractes d’aquest caràcter, amb solució o sense de continuïtat, inclosos els contractes de posada a disposició realitzats amb empreses de treball temporal.

 

Període de suspensió

 

La norma que fa fixos als treballadors temporals amb dos o més contractes consecutius ha estat suspesa durant el període comprès entre el 31 de agost de 2011 i el 31 de desembre de 2012. És a dir, és com si aquest període no hagués existit als efectes del còmput dels 24 mesos dins el període de 30.

 

Atenció. Quedarà exclòs del còmput de termini de 24 mesos i del període de 30 el transcorregut entre el 31 d’agost de 2011 i el 31 de desembre de 2012, hi hagi hagut o no prestació de serveis pel treballador, I es computen els períodes de serveis prestats amb anterioritat o posterioritat a les dates esmentades.

 

En aquest sentit, el Tribunal Suprem (sentència de 12 de març de 2014, per a unificació de doctrina) ha aclarit que els treballadors que en un període de 30 mesos hagin estat contractats per un termini superior a 24 mesos per a diferents llocs de treball amb la mateixa empresa o grup, mitjançant dos o més contractes temporals, només poden tenir en compte els contractes vigents a partir del 18 de juny de 2010, mentre que els qui van tenir contracte per al mateix lloc, sí que poden comptabilitzar els previs a aquesta data.

 

El Tribunal Suprems es fixa que, en els supòsits de conversió d’un contracte temporal en indefinit per aplicació de l’article 15.5 de l’Estatut dels Treballadors, només regeix la versió regulada en la Llei 35/2010, que admet els contractes desenvolupats en qualsevol lloc de treball, a partir de l’entrada en vigor d’aquesta normativa, el 18 de juny de 2010. Argumenta la seva decisió en l’aplicació de la Disposició transitòria segona de la Llei 35/2010, que regula que respecte als contractes subscrits pel treballador amb anterioritat, als efectes del còmput del nombre de contractes, del període i del termini previst en el citat article 15.5 ET, es considerarà el vigent en entrar en vigor la Llei.

 

D’aquesta manera, els contractes anteriors a aquesta data es computen només en aplicar l’article 15.5 de l’ET en la redacció donada per la Llei 43/2006, la qual cosa encara que suposa el respecte dels drets adquirits, establint-se el còmput a l’efecte de tots els contractes subscrits, només es computen aquells que es refereixen al mateix lloc de treball.
Altres formes de convertir un contracte en fix

 

A més de la contractació indefinida després de diversos contractes temporals, el treballador tindrà la condició de fix a l’empresa quan:

 

  • No sigui donat d’alta en la Seguretat Social dins el termini i la forma escaient corresponent, segons s’hagi fixat o no període de prova.
  • S’hagi fet un contracte temporal en frau de llei, perquè el contracte no tingués en realitat la natura de temporal.

 

Cal tenir en compte que el contracte formatiu, el de relleu i la interinitat no es converteixen en indefinits una vegada passat el termini i les seves pròrrogues, tret que se celebrin durant més temps de l’estipulat o en frau.