Notícies

Darreres novetats fiscals

AVANÇ DE MESURES TRIBUTÀRIES INTRODUÏDES EN LA PRÒXIMA LLEI DE PRESSUPOSTOS 2015

Entre d’altres mesures destaquen, la pròrroga del restabliment de l’Impost sobre el Patrimoni també a 2015, es regula el dret a la compensació fiscal (aquest serà l’últim any d’acord amb la reforma fiscal de la Llei de l’IRPF) per la percepció de determinats rendiments del capital mobiliari amb període de generació superior a dos anys el 2014. D’altra banda, i tenint en compte la pròxima reforma fiscal, ja no es regulen els coeficients de correcció monetària per a les transmissions d’immobles el 2015.

 

En el Butlletí Oficial de les Corts Generals (BOCG), Congrés dels Diputats, de 2 d’octubre de 2014, s’ha publicat el text del Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2015, que en l’àmbit tributari incorpora diverses mesures, la gran majoria de les quals són les que habitualment recull aquesta norma, mesures que incideixen en les principals figures del sistema tributari, si bé poden patir canvis en el tràmit parlamentari.

A mode de resum són les següents:

 

IRPF

 

Coeficients d’actualització i correcció del valor d’adquisició

 

Ja no es regulen, igual que altres anys, els coeficients d’actualització i correcció (en cas d’immobles afectes a activitats econòmiques) per a les transmissions de béns immobles el 2015, com a conseqüència de la seva eliminació o desaparició prevista en els Projectes de modificació de la Llei de l’IRPF i en el del nou Impost sobre Societats, actualment en tràmit parlamentari.

 

Compensació fiscal per percepció de determinats rendiments del capital mobiliari amb període de generació superior a dos anys el 2014

 

Es regula en la seva disposició transitòria tercera la compensació per la pèrdua de beneficis fiscals que afecta alguns contribuents  -perceptors de determinats rendiments del capital mobiliari amb període de generació superior a dos anys el 2014 respecte als establerts en la normativa de l’IRPF vigent fins a 31 de desembre de 2006-.

 

Cal recordar, que d’acord amb la pròxima reforma fiscal, aquest 2014 serà l’últim any en què es tindrà dret a aquesta compensació fiscal.

 

IMPOST SOBRE EL PATRIMONI

 

Es prorroga durant 2015 l’exigència del gravamen de l’Impost sobre el Patrimoni, preveient-se que des de l’1 de gener de 2016 es torni a desactivar mitjançant la bonificació en la quota del 100%.

 

Hem de recordar, que el Reial Decret Llei 13/2011 va restablir l’Impost sobre el Patrimoni amb caràcter temporal per als exercicis 2011 i 2012 després de la seva eliminació pràctica des de 2008 mitjançant l’aplicació d’una bonificació del 100% introduïda per la Llei 4/2008.

 

Posteriorment,  les Lleis de Pressupostos Generals de l’Estat (LPGE) per a 2013 i 2014  van ampliar per a aquests exercicis el règim aplicable durant els períodes 2011 i 2012.

 

No hem d’oblidar que, si bé es tracta d’una modificació a nivell estatal, les comunitats autònomes han fet ús de les seves potestats normatives a aquest respecte, per la qual cosa haurà de tenir-se en compte la normativa específica de la Comunitat Autònoma de residència.

 

IMPOST SOBRE SOCIETATS

 

Coeficients de correcció monetària

 

Com ja hem comentat en parlar dels coeficients d’actualització de valors en el cas del IRPF, confirmat allò que s’ha apuntat en el Projecte de Llei del nou Impost sobre Societats, ja no es regulen els coeficients de correcció monetària per a les transmissions d’immobles el 2015.

 

ALTRES NOVETATS TRIBUTÀRIES

 

  • En l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (ITP i AJD) es procedeix a actualitzar l’escala que grava la transmissió i rehabilitació de grandeses i títols nobiliaris a l’1 per cent. A més a més, per als fons de capital risc s’estableix l’exempció de totes les operacions subjectes a gravamen en la modalitat d’operacions societàries, per equiparar el seu tractament al dels fons de titulització hipotecària i els fons de titulització d’actius financers.

 

  • L’actualització dels valors cadastrals, a l’alça o a la baixa, per a la seva adequació amb el mercat immobiliari està directament vinculada, a nivell municipal, amb la data d’aprovació de la corresponent ponència de valors. Amb aquesta finalitat, i a la vista dels estudis realitzats a l’efecte, s’estableixen diferents coeficients en funció de l’any d’entrada en vigor dels valors cadastrals resultants d’un procediment de valoració col·lectiva.

 

Els coeficients d’actualització de valors cadastrals es fixen per a 2015 d’acord amb el quadre següent:

 

Any d’entrada en vigor ponència de valors Coeficient d’actualització
1984, 1985, 1986 i 1987 1,13
1988 1,12
1989 1,11
1990, 1994, 1995. 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001 i 2002 1,10
2003 1,06
2006 0,83
2007 0,78
2008 0,71
2009 0,78

 

Els coeficients s’aplicaran en els termes següents:

 

a) Quan es tracti de béns immobles valorats conforme a les dades obrants en el Cadastre Immobiliari, s’aplicarà sobre el valor assignat a aquests béns per a 2014.

b) Quan es tracti de valors cadastrals notificats en l’exercici 2014, obtinguts de l’aplicació de Ponències de valors parcials aprovats en l’esmentat exercici, s’aplicarà sobre aquests valors.

c) Quan es tracti de béns immobles que haguessin patit alteracions de les seves característiques conforme a les dades obrants en el Cadastre Immobiliari, sense que aquestes variacions haguessin tingut efectivitat, el coeficient s’aplicarà sobre el valor assignat a tals immobles, en virtut de les noves circumstàncies, per la Direcció General del Cadastre, amb aplicació dels mòduls que haguessin servit  de base per a la fixació dels valors cadastrals de la resta dels béns immobles del municipi.

 

El 2015, el termini de què disposaran els Ajuntaments, afectats per procediments de valoració col·lectiva de caràcter general que hagin de produir efectes el 1 de gener de 2016, per aprovar els tipus de gravamen de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) s’amplia fins al 31 de juliol de 2015.

 

S’amplia, igualment, fins al 31 de juliol de 2015 el termini per a l’aprovació i publicació de les ponències de valors totals.

 

  • Pel que fa a les taxes, s’actualitzen, amb caràcter general, a l’1 per cent els tipus de quantia fixa de les taxes de la Hisenda estatal, excepte les taxes que s’hagin creat o actualitzat específicament per normes dictades l’any 2014.  Les taxes exigibles per la Direcció Central de Trànsit s’ajustaran, un vegada aplicat el coeficient anteriorment indicat, al múltiple de 10 cèntims d’euro immediat superior, excepte quan l’import a ajustar sigui múltiple de 10 cèntims d’euro.

 

Es mantenen la quantia de la taxa de regularització cadastral i els tipus i quanties fixes establertes per a les taxes que graven els jocs de sort, envit o atzar, en els imports exigibles durant 2014. Es manté amb caràcter general la quantificació dels paràmetres necessaris per determinar l’import de la taxa per reserva del domini públic radioelèctric. De la mateixa manera, es mantenen les quanties de la taxa d’aproximació i de les prestacions patrimonials de caràcter públic aeroportuàries, en els imports exigibles el 2014.

 

S’estableixen les bonificacions aplicables als ports d’interès general a les taxes d’ocupació, del vaixell, del passatge i de la mercaderia, així com els coeficients correctors d’aplicació a les esmentades taxes del vaixell, del passatge i de la mercaderia.

 

D’altra banda, es mantenen per a 2015 les quanties bàsiques de les taxes portuàries en els imports exigibles el 2014.

 

  • Interès legal dels diners i de demora per a 2015: queden respectivament establerts en el 3,50% (el 2014, el 4%) i en el 4,375% (el 2014, el 5%) fins al 31 de desembre de l’any 2015.

 

  • Determinació de l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM) per a 2015. Manté les mateixes quanties fixades per a l’any 2014 i que són les següents:

 

a) L’IPREM diari: 17,75 euros.

b) L’IPREM mensual: 532,51 euros.

c) L’IPREM anual: 6.390,13 euros.

d) En els supòsits en què la referència al salari mínim interprofessional ha estat substituïda per la referència a l’IPREM, la quantia anual de l’IPREM serà de 7.455,14 euros quan les corresponents normes es refereixin al salari mínim interprofessional en còmput anual, tret que expressament excloguessin les pagues extraordinàries; en aquest cas, la quantia serà de 6.390,13 euros