Notícies

Darreres novetats fiscals

A PARTIR DE 2015 LES REGLES SOBRE OPERACIONS VINCULADES NOMÉS AFECTARAN ELS SOCIS AMB UNA PARTICIPACIÓ IGUAL O SUPERIOR AL 25%

La propera Llei de l’impost sobre societats, que modifica molts aspectes en relació amb l’actualment vigent, estableix amb efectes des de l’01-01-2015 una sèrie de novetats entorn de les operacions vinculades, destacant la consideració de vinculació quan dues entitats en les quals els mateixos socis, partícips o els seus cònjuges, o persones unides per relacions de parentiu, en línia directa o col•lateral, per consanguinitat o afinitat fins al tercer grau, participin, directament o indirecta en, almenys, el 25% del capital social o els fons propis (actualment és del 5%).

La reforma fiscal que actualment està pendent d’aprovació al parlament i que es preveu aprovar abans que finalitzi l’any 2014, presenta una nova Llei de l’impost sobre societats (LIS), que modifica molts aspectes en relació amb l’actualment vigent, el Reial decret legislatiu 4/2004 (TRLIS). Entre altres novetats, i amb efectes des de l’01-01-2015, s’han modificat diversos aspectes del règim d’operacions vinculades en l’impost sobre societats, destacant sobretot que es restringeix el perímetre de la vinculació en l’àmbit de la relació soci-societat, i queda fixat en el 25% de participació (amb la Llei vigent és del 5%).

 

A tenir en compte en el tancament fiscal i comptable 2014

 

Doncs bé, ara que està proper el tancament fiscal i comptable de l’exercici 2014, és necessari controlar les persones o entitats vinculades, així com identificar les operacions vinculades i fer l’exercici de valorar-les a preu de mercat a què, en general, també obliga la norma comptable.

 

Tingui present que en cas de societats d’activitat professional, les prestacions de serveis dels socis professionals a la societat s’entenen valorades en tot cas a valor de mercat si es compleixen una sèrie de requisits relatius a la societat, a les retribucions dels socis en el seu conjunt i a les retribucions de cadascun d’ells en particular. Si estem en aquest cas, el tancament serà el moment d’acabar de definir les retribucions dels socis.

 

Atenció. Des de l’01-01-2015, es reduirà al 75% (enfront del 85% actual), el requisit que la quantia de les retribucions corresponents a la totalitat dels socis-professionals per la prestació dels serveis a l’entitat no sigui inferior a aquest percentatge. A més, el requisit, que la suma de les retribucions corresponents als socis professionals no sigui inferior a 2 vegades el salari mitjà dels assalariats de la societat que realitzen funcions anàlogues a les dels socis, es redueix a 1,5 vegades.

 

Recordi que la norma fiscal obliga en aquestes operacions a elaborar una determinada documentació del grup i de l’obligat tributari, així com a tenir-la a la disposició de l’Administració a partir de la finalització del termini voluntari de declaració. No obstant això, existeixen certes excepcions a l’obligació de documentar les operacions.

 

Qui tenen la consideració de persones o entitats vinculades?

 

  • Una entitat i els seus socis o partícips.
  • Una entitat i els seus consellers o administradors.
  • Una entitat i els cònjuges o persones unides per relacions de parentiu, en línia directa o col·lateral, per consanguinitat o afinitat fins al tercer grau dels socis o partícips, consellers o administradors.
  • Dues entitats que pertanyin a un grup.
  • Una entitat i els socis o partícips d’una altra entitat, quan ambdues entitats pertanyin a un grup.
  • Una entitat i els consellers o administradors d’una altra entitat, quan ambdues entitats pertanyin a un grup.
  • Una entitat i els cònjuges o persones unides per relacions de parentiu, en línia directa o col·lateral, per consanguinitat o afinitat fins al tercer grau dels socis o partícips d’una altra entitat quan ambdues societats pertanyin a un grup.
  • Una entitat i una altra entitat participada per la primera indirectament en, almenys, el 25% del capital social o dels fons propis.
  • Dues entitats en les quals els mateixos socis partícips o els seus cònjuges, o persones unides per relacions de parentiu, en línia directa o col·lateral, per consanguinitat o afinitat fins al tercer grau, participin, directament o indirecta, en, almenys el 25% del capital social o dels fons propis.
  • Una entitat resident en territori espanyol i els seus establiments permanents a l’estranger.
  • Una entitat no resident en territori espanyol i els seus establiments permanents a l’esmentat territori.
  • Dues entitats que formin part d’un grup que tributi en el règim dels grups de societats cooperatives.

 

En els supòsits en els quals la vinculació es defineixi en funció de la relació socis o partícips-entitat, la participació haurà de ser igual o superior al 5%, o a l’1% si es tracta de valors admesos a negociació en un mercat regulat. L’esment als administradors inclourà als de dret i als de fet.

 

Atenció. Des de l’01-01-2015, en els supòsits en els quals la vinculació es defineixi en funció de la relació dels socis o partícips amb l’entitat, la participació haurà de ser igual o superior al 25%.

 

Per tant, si tenia previst realitzar alguna operació amb socis que no arribin a aquest percentatge (o amb algun familiar d’aquests, d’acord amb la llista anterior), valori si és millor fer-ho abans que finalitzi l’any 2014, o realitzar-la en 2015 que exigeix més percentatge de participació i en aquest cas podrà reduir les seves obligacions de documentació. Recordi que les persones o entitats vinculades, a fi de justificar que les operacions efectuades s’han valorat pel seu valor de mercat, hauran de mantenir a la disposició de l’Administració tributària la documentació pertinent que justifiqui aquestes operacions.

 

Verifiqui si existeix obligació de documentar. En funció de la mida de l’empresa o del tipus d’operació, no sempre existirà aquesta obligació:

 

  • Recordi que s’exclou de les obligacions de documentació de les operacions vinculades a les empreses l’import net de la xifra de negocis en el període impositiu de les quals sigui inferior a 10 milions d’euros, quan l’import total de les operacions vinculades realitzades per elles en l’exercici (incloses les operacions específiques) no superi 100.000 euros de valor de mercat. No obstant això, l’exoneració de l’obligació de documentació no s’aplica, en cap cas, a les operacions realitzades amb persones o entitats vinculades que resideixin en un paradís fiscal, excepte que resideixin en un estat membre de la Unió Europea i el subjecte passiu acrediti que les operacions responen a motius econòmics vàlids i que aquestes persones o entitats realitzen activitats econòmiques.

 

  • Sigui quina sigui la seva xifra de negocis (abasta a tot tipus d’entitats), tampoc haurà de documentar les operacions que realitzi amb una mateixa persona o entitat vinculada si, en el seu conjunt, no superen els 250.000 euros de valor de mercat durant l’exercici.

 

A més, queden excloses del compliment de les obligacions de documentació les següents operacions vinculades:

 

  • Les operacions realitzades entre entitats del mateix grup de consolidació fiscal que tributin pel règim especial de consolidació fiscal.
  • Les operacions realitzades per les agrupacions d’interès econòmic i unions temporals d’empreses, tant amb les seves empreses membres com amb qualsevol altra empresa del mateix grup fiscal a què pertanyin aquelles empreses membres.
  • Les operacions realitzades en l’àmbit d’ofertes públiques de venda o d’ofertes públiques d’adquisició de valors.
  • Les operacions realitzades entre entitats de crèdit integrades a través d’un sistema institucional de protecció (SIP) aprovat pel Banc d’Espanya, que tinguin relació amb el compliment del referit sistema institucional de protecció.

 

Atenció. Amb efectes des de l’01-01-2015, en relació amb la documentació específica que han d’elaborar les entitats afectades, es precisa que tindran un contingut simplificat aquelles entitats o grups d’entitats l’import net de la xifra de negocis de les quals sigui inferior a 45.000.000 d’euros.

 

Tingui també present que per a la determinació del valor normal de mercat s’aplicarà algun dels següents mètodes:

 

  • Mètode del preu lliure comparable
  • Mètode del cost incrementat
  • Mètode del preu de revenda

 

Quan a causa de la complexitat o a la informació relativa a les operacions no es puguin aplicar adequadament els mètodes anteriors, es podran aplicar els següents mètodes per determinar el valor de mercat de l’operació:

 

  • Mètode de la distribució del resultat
  • Mètode del marge net del conjunt d’operacions

 

Atenció. Amb efectes des de l’01-01-2015 en relació amb els mètodes de valoració no s’inclou ja una jerarquia de mètodes, i s’admet, amb caràcter subsidiari, qualsevol mètode i tècnica de valoració que respecti el principi de lliure competència.