Notícies

Darreres novetats fiscals

EL PRÒXIM ANY TOTES LES EMPRESES DE FORA DE LA UNIÓ EUROPEA PODRAN RECUPERAR L’IVA SUPORTAT A ESPANYA EN DETERMINADES OPERACIONS

Amb efectes des de l’01-01-2015 es modificarà en la Llei de l’IVA el règim de les importacions, de tal manera que les devolucions a determinats empresaris o professionals no establerts al territori d’aplicació de l’IVA ni en la Comunitat, Illes Canàries, Ceuta o Melilla s’amplia significativament a l’exceptuar l’exigència del principi de reciprocitat en determinades quotes suportades en les adquisicions i importacions de determinats béns i serveis, com els derivats dels serveis d’accés, hostaleria, restauració i transport vinculats amb l’assistència a fires, congressos i exposicions.

La reforma fiscal (continguda en els projectes de llei referits a l’IRPF, a l’impost sobre societats i a l’IVA i altres tributs) que ja ha estat aprovada pel Ple del Congrés amb data de 20-11-2014, inclou importants modificacions de summa rellevància, i en concret en diferents àmbits de l’IVA, que convé conèixer abans de la seva entrada en vigor prevista per a l’1 de gener de 2015. 

 

Així, dins de les diferents mesures en què es concretarà, a partir del proper 1 de gener de 2015, la reforma fiscal de l’IVA, podem destacar les referents a les importacions de béns i serveis. En concret:

 

Importacions de béns

 

  • No es consideraran operacions assimilades a les importacions les sortides de les zones franques, de dipòsits francs o altres dipòsits, ni l’abandó dels règims duaners i fiscals, de béns la destinació dels quals siguin l’exportació o un lliurament intracomunitari.

 

  • S’incorpora la possibilitat que determinats operadors puguin diferir l’ingrés de l’IVA al temps de presentar la declaració liquidació corresponent, sense haver de fer, per tant, el pagament previ en la duana.

 

Lloc de realització del fet imposable

 

Els serveis prestats per via electrònica, de telecomunicacions, de radiodifusió i de televisió, es localitzaran al territori d’aplicació de l’IVA (TAI) quan el destinatari no sigui un empresari o professional i es trobi establert o tingui la seva residència o domicili habitual en el TAI. A aquests serveis se’ls aplicarà la regla especial d’utilització i explotació efectiva quan no es realitzin en la Comunitat, però la seva utilització o explotació efectiva es realitzi en el TAI.

 

Règim especial de devolucions a determinats empresaris o professionals no establerts en el TAI, ni en la Comunitat, Illes Canàries, Ceuta i Melilla

 

Hem de recordar que actualment la Llei 37/1992 de l’IVA (LIVA) permet que aquelles empreses estrangeres que suporten IVA a Espanya puguin recuperar aquest impost, distingint segons estiguin establertes en la Unió Europea (UE) o si són de fora de la UE.

 

  • Si estan establertes en la UE, poden sol·licitar la devolució a través de l’Administració Tributària del seu propi país.

 

  • Si són de fora de la UE, només poden demanar la devolució (sol·licitar-ho a la Hisenda espanyola) les empreses de certs països amb els quals existeixen acords de reciprocitat (Canadà, Japó, Noruega, Israel, Mònaco i Suïssa).

 

El legislador actualment es remet en l’essencial al procediment previst per a devolució de l’IVA a empresaris o professionals establerts en la Comunitat, però exigeix dos requisits addicionals: el nomenament d’un representant i l’existència de reciprocitat de tracte en l’Estat on es trobin establerts. Amb la reforma fiscal, s’elimina aquest últim requisit.

 

A partir de l’01-01-2015, aquest règim de devolució de l’IVA s’amplia significativament a l’exceptuar l’exigència del principi de reciprocitat en les adquisicions i importacions de determinats béns i serveis, amb la qual cosa totes les empreses de fora de la UE (i no només les de països amb els quals existeix acord) podran demanar la devolució de l’IVA suportat a Espanya pels següents béns i serveis (article 119 bis LIVA):

 

  • Subministrament de plantilles, motlles i equips adquirits o importats al territori d’aplicació de l’impost per ser utilitzats en la fabricació de béns que siguin expedits o transportats fora de la Comunitat amb destinació a l’empresari o professional no establert, sempre que al final de la fabricació dels béns siguin exportats amb destinació a l’empresari o professional no establert o destruïts.

 

  • Els serveis d’accés, hostaleria, restauració i transports vinculats amb l’assistència a fires, congressos i exposicions de caràcter comercial o professional que se celebrin al territori d’aplicació de l’impost.