Notícies

Darreres novetats fiscals

LES PERSONES FÍSIQUES NO HAURAN DE PAGAR TAXES JUDICIALS

Des del passat dia 1 de març de 2015 s’ha modificat la Llei 10/2012 reguladora de les taxes judicials, per incloure dins de les exempcions a totes les persones físiques (no a les societats) de tots els ordres jurisdiccionals (civil, contenciós o social).

El Reial decret-llei 1/2015, de 27 de febrer, de mecanisme de segona oportunitat, reducció de càrrega financera i altres mesures d’ordre social, ha modificat, amb efectes des del passat 1 de març de 2015, la Llei 10/2012 que regula les taxes judicials, per eximir de l’obligació de pagament de taxes per a les persones físiques en tots els ordres i instàncies, per posar fi a una situació que havia generat un enorme rebuig social i, al temps, eliminar un element de retraïment en l’accés als Tribunals.

 

En concret, caldrà tenir en compte el següent:

 

  • S’introdueix l’exempció a totes les persones físiques (no per a les persones jurídiques o societats, que segueix igual que abans) en tots els ordres. És igual l’àmbit: civil, contenciós o social on es desenvolupi la reclamació (a part de la jurisdicció penal que ja estava exempta).

 

  • S’eliminen les antigues exempcions parcials en l’ordre social, que assenyalaven que els treballadors, siguin per compte d’altri o autònoms, tindran una exempció del 60% en la quantia de la taxa que els correspongui per la interposició dels recursos de suplicació i cassació i en l’ordre contenciós administratiu, que indicava que els funcionaris públics, quan actuessin en defensa dels seus drets estatutaris tindran una exempció del 60% en la quantia de la taxa que els correspongui per la interposició dels recursos d’apel·lació i cassació.

 

  • No hauran de presentar autoliquidació del model 696 els subjectes exempts.