Notícies

Darreres novetats fiscals

Recordatori abril 2015: declaració d’IVA, Renda i Patrimoni, retencions i pagaments fraccionats

Li recordem que en el mes d’abril ha de fer la presentació de l’IVA, de les retencions a compte de renda i del pagament fraccionat de societats (exercici en curs) i renda (en aquest cas per a empresaris i professionals en estimació directa i objectiva), sense oblidar-nos que també podrà presentar per Internet la declaració anual 2014 de l’IRPF i de l’impost sobre el patrimoni des del 7 d’abril fins al 30 de juny (amb resultat a ingressar amb domiciliació en compte fins al 25 de juny).

 

IVA, RETENCIONS I PAGAMENTS FRACCIONADS

 

En concret, el pròxim dia 20 d’abril s’ha de presentar i si escau procedir a l’ingrés del 1r TRIMESTRE 2015 corresponent a l’IVA i al pagament fraccionat de l’IRPF en relació a les activitats empresarials i professionals, així com a l’ingrés de les retencions sobre els lloguers de locals de negoci i sobre les rendes de capital.

 

En el cas de societats, els recordem també que el pròxim dia 20 d’abril finalitza el termini per presentar el primer pagament fraccionat de 2015 de l’impost sobre societats.

 

Aquelles societats que tinguin la condició de gran empresa (volum d’operacions superior a 6.010.121,04 € durant els 12 mesos anteriors a l’inici del període impositiu a compte del qual es realitzen els pagaments fraccionats), han de presentar obligatòriament el model 202, amb independència que no hagin d’efectuar cap ingrés en concepte de pagament fraccionat.

 

Aquest model 202 s’ha de presentar obligatòriament per via telemàtica (encara que sigui “quota zero”), sempre observant el termini màxim de presentació, que finalitza el pròxim 20 d’abril (tret que es domiciliï el pagament, en aquest cas el termini de presentació finalitza el pròxim 15 d’abril).

 

DECLARACIÓ DE RENDA I PATRIMONI. EXERCICI 2014

 

També li recordem que està pendent de publicació al BOE l’Ordre que aprovarà els models de declaració de l’impost sobre la renda de les persones físiques i de l’impost sobre el patrimoni, exercici 2014, coincidint amb l’arrencada de la campanya de presentació de les declaracions de renda i patrimoni 2014.

 

Entre les novetats per a aquest exercici 2014 podem destacar en l’IRPF les següents:

 

  • Exempcions de guanys patrimonials conseqüència de la dació en pagament o de l’execució hipotecària que afecti l’habitatge habitual.

 

  • Compensació i integració de rendes negatives derivades de deute subordinat o de participacions preferents generades amb anterioritat a l’1 de gener de 2015.

 

  • Modificació del tipus de retenció i ingressos a compte sobre determinats rendiments professionals.

 

  • Nova regulació del règim tributari de les participacions preferents i de determinats instruments de deute.

 

  • Exempció en les prestacions per desocupació sota la forma de pagament únic.
  • S’actualitzen els coeficients aplicables al valor d’adquisició, en un 1% (pel que fa als de l’any anterior), a l’efecte de determinar el guany o pèrdua patrimonial que es posi de manifest en la transmissió d’immobles no afectes a activitats econòmiques que s’efectuïn durant l’any 2014, amb la finalitat d’evitar les plusvàlues monetàries. Pel que fa als coeficients aplicables als béns immobles afectes a activitats econòmiques assenyalar que es mantenen els mateixos que en 2013.

 

  • Es prorroga per a l’exercici 2014 la reducció del 20% del rendiment net d’activitats econòmiques per creació o manteniment d’ocupació.

 

  • Es prorroga per a l’exercici 2014 el gravamen complementari a la quota íntegra estatal establert per als exercicis 2012 i 2013 i aplicable tant a la base liquidable general com de l’estalvi. En conseqüència amb això, també es prorroga per a l’exercici 2014 l’increment de l’escala per calcular el tipus general de retenció dels perceptors de rendiments del treball, el tipus de retenció del 42% per als administradors i membres del consell d’administració i els tipus de retenció del 21% (premis que es lliurin com a conseqüència de la participació en jocs, concursos, rifes o combinacions aleatòries, guanys patrimonials derivats de les transmissions o reemborsaments d’accions i participacions d’institucions d’inversió col·lectiva, rendiments procedents de l’arrendament o subarrendament de béns immobles urbans, etc.).

 

  • Igual que en anys anteriors les despeses i inversions efectuats l’any 2014 per habituar als empleats a l’ús de noves tecnologies de la comunicació i de la informació (quan la seva utilització solament es pugui realitzar fora del lloc i horari de treball), continuaran tenint la consideració de despeses de formació i retribució en espècie.

 

  • S’estableix la compensació fiscal, en l’exercici 2014, per als qui obtinguin rendiments de capital mobiliari procedents d’actius financers o assegurances de vida o invalidesa contractats abans del 20 de gener de 2006 amb període de generació superior a dos anys.

 

  • Es limita a la quantitat de 180.000 € per cada any de servei prestat que es computi a l’efecte de determinar la quantia de la indemnització obligatòria, l’exempció de les indemnitzacions per acomiadament. Aquest límit no resultarà d’aplicació a les indemnitzacions per acomiadaments o cessaments produïts amb anterioritat a l’01-08-2014 ni als acomiadaments que es produeixin a partir d’aquesta data quan derivin d’un expedient de regulació d’ocupació aprovada, o un acomiadament col·lectiu en el qual s’hagués comunicat l’obertura del període de consultes a l’autoritat laboral, amb anterioritat a aquesta data. Aquesta modificació va entrar en vigor el 29-11-2014.

 

Finalment, es manté l’exigència que els contribuents que presentin declaració per l’impost sobre el patrimoni de l’exercici 2014 també hagin d’utilitzar la via electrònica, o, si escau, la via telefònica, per a la presentació de la declaració de l’IRPF o per a la confirmació de l’esborrany, segons com pertocarà.

 

Recordi que:

 

  • Des del 7 d’abril fins al 30 de juny té de termini per a la presentació per Internet de l’esborrany de renda i de les declaracions de renda 2014 i patrimoni 2014 (amb resultat a ingressar amb domiciliació en compte fins al 25 de juny).

 

  • Des de l’11 de maig fins al 30 de juny té de termini per a la presentació en entitats col·laboradores, comunitats autònomes i oficines de l’AEAT de l’esborrany i de la declaració anual 2014 renda (amb resultat a ingressar amb domiciliació en compte fins al 25 de juny).