Notícies

Darreres novetats fiscals

CONVOCATÒRIA DE LA JUNTA GENERAL DE SOCIS

Recordi que els administradors convocaran la junta general sempre que ho considerin necessari o convenient per als interessos socials, i en tot cas, en les dates o períodes que determinin la llei i els estatuts. Comprovi en els estatuts de la seva societat la forma en què s’han de convocar les juntes, i compleixi de manera estricta els requisits que s’indiquin.

Li recordem que d’acord amb la Llei de societats de capital, les juntes generals de les societats mercantils, tant ordinàries com extraordinàries, són convocades pels administradors, els qui hauran de convocar-les quan ho estimin necessari o convenient per als interessos socials i, en tot cas, en les dates que determinin la Llei o els estatuts socials.

 

Socis minoritaris (5% del capital social)

 

Tingui present que els administradors estaran obligats a convocar la Junta quan ho sol·licitin un o diversos socis que representin almenys el 5% del capital social. En aquest cas, la junta s’haurà de convocar perquè se celebri dins dels 2 mesos següents a la data en la qual els administradors haguessin estat requerits notarialment per convocar-la, i l’ordre del dia de la convocatòria haurà d’ajustar-se al sol·licitat pels socis.

 

Recordi també que:

 

  • Si el soci té el 5% o més del capital, pot examinar (al domicili social i acompanyat d’un comptable) la documentació suport dels comptes (per exemple, la comptabilitat). En tot cas, els seus drets es limiten a “examinar”, i no hi ha l’obligació de lliurar-li còpia.

 

  • Així mateix, pot sol·licitar informacions o aclariments sobre els assumptes a tractar.

 

¿Què és la convocatòria judicial de junta general?

 

Quan la junta general no és convocada pels administradors en el termini que estableixen la llei o els estatuts socials, o quan els administradors no atenen la sol·licitud de convocatòria efectuada pels socis, el jutge corresponent al domicili social de la societat podrà convocar-la a sol·licitud de qualsevol soci i prèvia audiència dels administradors.

 

També la convocarà el jutge del domicili social, a sol·licitud de qualsevol soci, per nomenar administradors, en el cas que hagués mort l’administrador únic, tots els administradors solidaris o qualsevol dels mancomunats.

 

La convocatòria de la junta pel jutge s’haurà de fer en el termini d’un mes comptat des de la data de la sol·licitud que li formuli el soci.

 

¿Com s’efectua la convocatòria?

 

Amb caràcter general, es convoca mitjançant un anunci que es publica a la pàgina web de la societat si n’hi hagués i si s’hagués inscrit i publicat en la forma establerta en la Llei de societats de capital. En cas contrari, l’anunci es publicarà en el Butlletí Oficial del Registre Mercantil i en un dels diaris de més circulació en la localitat del domicili social.

 

D’altra banda, els estatuts de la societat poden preveure en substitució del sistema de convocatòria anteriorment assenyalat, que aquesta convocatòria es faci mitjançant una comunicació individual i escrita, per un mitjà que asseguri la recepció de l’anunci, dirigida a tots els socis al domicili del soci que consti en la documentació de la societat.

 

Atenció. Comprovi en els estatuts de la seva societat la forma en què s’han de convocar les juntes. A aquests efectes, és freqüent que els estatuts assenyalin que ha de convocar als socis enviant-los una “comunicació individual i escrita” per burofax o carta certificada amb justificant de recepció (tots dos sistemes són vàlids). Enviï la convocatòria al domicili que consta en el llibre registre de socis. Però si li consta que el domicili que apareix en el llibre ja no és el correcte, enviï-la també al domicili actual (en aquest cas s’evita que el soci al·legui després que no ha rebut la convocatòria).

 

Finalment, els estatuts de la societat poden preveure mecanismes addicionals de publicitat o imposar un sistema d’alerta electrònica als socis dels anuncis que s’incloguin a la pàgina web de la societat.

 

Quin ha de ser el contingut de l’anunci de convocatòria?

 

L’anunci de convocatòria ha d’expressar:

 

  • el nom de la societat;
  • la data i l’hora de la junta;
  • l’ordre del dia (els assumptes que tractarà la junta: aprovar la gestió de l’administrador, els comptes de l’exercici anterior i l’aplicació del resultat);
  • el càrrec de la persona que fa la convocatòria.

 

Indiqui expressament que qualsevol soci té dret a obtenir, de forma immediata i gratuïta, els documents que se sotmetran a l’aprovació de la junta (és a dir, una còpia dels comptes, a més de l’informe de gestió i el d’auditoria, si escau).

 

Atenció. Cal tenir en compte que entre la convocatòria i la data prevista per a la reunió hi ha d’haver un termini mínim d’un mes si es tracta de societats anònimes i de 15 dies si són societats limitades. Comprovi si els estatuts estableixen un termini superior.

 

Hi pot haver una segona convocatòria?

 

Únicament en les societats anònimes es pot preveure en l’anunci que es publiqui una segona convocatòria per al cas que no arribi a celebrar-se la primera, amb un termini mínim de 24 hores entre ambdues convocatòries.

 

En les societats limitades només hi pot haver una convocatòria.

 

Atenció. Els acords que adopti la junta general de la societat s’hauran de fer constar en el llibre d’actes de la societat.