Notícies

Darreres novetats fiscals

REGLES ESPECIALS DE QUANTIFICACIÓ DE RENDES DERIVADES DE DEUTE SUBORDINAT O DE PARTICIPACIONS PREFERENTS EN L’IRPF

Amb efectes des de l’1 de gener de 2013, s’estableixen regles especials de quantificació de les rendes derivades de deute subordinat o de participacions preferents de contribuents que percebin a partir d’aquesta data compensacions de les entitats emissores d’aquests actius com a conseqüència d’acords. També es dóna la possibilitat de sol·licitar la rectificació d’autoliquidacions prescrites quan el titular d’aquests actius hagués obtingut una sentència de nul·litat dels contractes i n’hagués consignat els rendiments.

Al BOE del dia 15 de maig, es publicà el Reial decret-llei 6/2015, de 14 de maig, que modifica la Llei 35/2006 de l’IRPF per introduir en aquest text legal, amb efectes des de l’1 de gener de 2013, unes regles opcionals especials de quantificació de rendes derivades de deute subordinat o de participacions preferents, que tenen per finalitat permetre computar un únic rendiment del capital mobiliari, que serà negatiu en la majoria dels casos, per diferència entre la compensació percebuda pel contribuent i la inversió realitzada, deixant sense efectes fiscals les operacions intermèdies de recompra i subscripció o bescanvi de valors, i, si escau, la transmissió dels valors rebuts.

 

Aquestes mesures tributàries es concreten en quantificar les rendes derivades de deute subordinat o de participacions preferents de contribuents que percebin a partir d’aquesta data compensacions de les entitats emissores d’aquests actius com a conseqüència d’acords. També es dóna la possibilitat de sol·licitar la rectificació d’autoliquidacions prescrites quan el titular d’aquests actius hagués obtingut una sentència de nul·litat dels contractes i n’hagués consignat els rendiments.

 

  1. Percepció de compensacions per acords amb les entitats emissores a partir de l’1 de gener de 2013

 

Poden optar per aplicar els següents tractaments:

 

  • En l’exercici en el qual es percebin les compensacions derivades de l’acord es computarà, com a rendiment del capital mobiliari, la diferència entre la compensació percebuda (més l’obtingut de transmetre els valors rebuts en el bescanvi o, si no haguessin estat transmesos, caldrà sumar-li la valoració que s’hi donarà en quantificar la compensació) i la inversió. Si escau, s’ha de presentar complementària sense sanció, ni interessos de demora, ni recàrrecs, es donaran terminis especials per a això. Si la complementària és de 2013, el termini per presentar-la és fins al 15 d’agost proper.

 

  • Els contribuents que percebin les compensacions per acords amb les entitats en 2013 o 2014, poden aplicar les normes generals de l’impost amb la possibilitat especial que poden minorar el rendiment del capital mobiliari positiu obtingut per la compensació amb la part del saldo negatiu de la base general, corresponent a transmissions de fins a un any d’antiguitat de valors procedents de la recompra o bescanvi de les preferents, que no hagi pogut ser compensat.

 

Exemple: un contribuent adquireix participacions preferents per un valor d’adquisició de 18.500. Els primers anys es van cobrar els cupons anuals. Cupó anual 1.200 € / anuals. Posteriorment les participacions preferents van ser canviades per obligacions o per accions, la valoració de les quals era de 15.000 €.

 

Aquestes noves obligacions o accions han estat transmeses pels contribuents. El valor de transmissió és de 13.000 €.

 

Finalment, s’aconsegueix un acord amb l’entitat financera pel qual compensa al contribuent amb una determinada quantitat, 5.000 €.

 

La tributació que correspon a totes aquestes operacions fins a l’entrada en vigor del present Reial decret-Llei és la següent:

 

Cobrament de cupons:

 

Aquests cupons són rendiments del capital mobiliari. Es van integrar 1.200 € anuals a la base imposable de l’estalvi.

 

Bescanvi o conversió:

 

El bescanvi genera sempre un rendiment del capital mobiliari, negatiu en aquests casos, per la diferència entre el valor dels nous títols (siguin obligacions o accions) i el de les participacions preferents originals. Aquest rendiment s’integra a la base imposable de l’estalvi.

 

     Valor de les noves accions o obligacions……………15.000

(-) Valor d’adquisició de les preferents………………….18.500

       Rendiment…………..……………….……………………….- 3.500

 

Venda de les noves obligacions o accions:

 

     Preu de venda noves accions o obligacions….…13.000

(-) Valor de les noves accions o obligacions…….…..15.000

     Renda………………..………………………….…………..- 2.000

 

Aquí caldrà distingir els següents supòsits:

 

  • Si els nous títols han estat obligacions, la renda generada per la seva transmissió serà un rendiment del capital mobiliari que s’integrarà a la base imposable de l’estalvi.
  • Si els nous títols han estat accions, la renda generada per la seva transmissió serà una pèrdua patrimonial. Aquesta pèrdua s’integrarà:
    • A la base imposable de l’estalvi si ha transcorregut més d’un any des que es va adquirir amb el bescanvi.
    • A la base imposable general si ha transcorregut menys d’un any.

 

Percepció de la compensació derivada de l’acord:

 

Aquesta compensació generarà un rendiment del capital mobiliari que s’integrarà a la base imposable de l’estalvi.

 

Rendiment………………………………………….+ 5.000

 

Com es pot observar el resultat econòmic global de les operacions de compravenda i compensació generen un resultat conjunt de:

 

Quantitats percebudes pel contribuent:       18.000

            Valor de transmissió final.…………..…13.000

            Compensació…………………….……………5.000

 

     (-) Quantitats satisfetes pel contribuent:           (-) 18.500

            Valor d’adquisició inicial…………… …18.500

            Resultat global……………………….……………………………………- 500

 

No obstant això, des del punt de vista fiscal, aquest resultat de – 500 es descompon en tres rendes:

 

Rendiment capital mobiliari (BIA)                                                                            – 3.500

Rendiment capital mobiliari (BIA) o pèrdua patrimonial (BIA o BIG)             – 2.000

 

Rendiment capital mobiliari (BIA)                                                                        + 5.000
Total                                                                                                                                 – 500
(BIA): Base imposable de l’estalvi

(BIG). Base imposable general

 

En el cas que aquestes tres rendes s’integrin a la base imposable de l’estalvi per ser rendiments del capital o pèrdues patrimonials a més d’un any, es poden compensar íntegrament unes amb les altres, des de l’1 de gener de 2014, en virtut de l’establert en la nova disposició addicional trenta-novena de la Llei incorporada pel Reial decret-llei 8/2014, de 4 de juliol.

 

No obstant això, en el cas que els títols rebuts a canvi de les participacions preferents haguessin estat accions i s’haguessin transmès abans d’un any, la pèrdua patrimonial s’integra a la base imposable general i per tant no es pot compensar amb aquestes altres rendes.

 

El present Reial decret-llei estableix que els contribuents que hagin percebut aquestes compensacions podran optar per donar a aquestes rendes qualssevol dels següents tractaments:

 

1a alternativa:

 

Declarar un únic rendiment del capital mobiliari a integrar a la base imposable de l’estalvi al moment de percebre la compensació per la diferència d’entre:

 

            Compensació + valor de transmissió final d’obligacions o accions
            (-) La inversió inicial en preferents

En el nostre exemple:

                         5.000 + 13.000

                       (-)     18.500       

                                  – 500
En aquest cas, si el contribuent ja hagués declarat les rendes derivades del bescanvi i de la venda presentarà autoliquidació complementària sense sanció, ni interessos, ni cap recàrrec.


2a alternativa:

 

Aplicar les normes generals de l’impost exposades anteriorment. No obstant això, en aquest cas podran minorar el rendiment del capital mobiliari derivat de la compensació + 5.000, en l’import de la pèrdua patrimonial de la base imposable general derivada de la venda d’accions en menys d’un any – 2.000, que no hagi pogut ser compensada a través del procediment general d’integració i compensació de rendes.

 

  1. Titulars de contractes de preferents o de deute subordinat declarats nuls per sentència judicial

 

Com que és possible que s’integressin rendiments d’aquests productes financers en l’IRPF de períodes ja prescrits, ara s’obre la possibilitat de sol·licitar la rectificació de les corresponents autoliquidacions i la devolució d’ingressos indeguts.

 

Quan hagués prescrit el dret a sol·licitar la devolució, la rectificació de l’autoliquidació al fet que es refereix el paràgraf anterior solament afectarà els rendiments del deute subordinat i de les participacions preferents, i a les retencions que s’haguessin pogut practicar per aquests rendiments.

 

Finalment, a més de les regles que acabem d’exposar també es matisen els següents extrems:

 

  • Les retencions practicades efectivament amb anterioritat al 15 de maig de 2015 sobre les compensacions percebudes s’entenen que estan realitzades correctament.

 

  • Obligació per part del contribuent de presentar un formulari que permeti identificar les autoliquidacions afectades, i que estarà disponible a aquest efecte a la seu electrònica de l’AEAT.