Notícies

Darreres novetats fiscals

ES POT ANUL•LAR UNA CLÀUSULA D’UN CONTRACTE BANCARI PER LA MIDA DE LA LLETRA?

Sí, així ho ha assenyalat l’Audiència Provincial de Castelló sobre una reclamació en l’impagament de les quotes d’una targeta de crèdit, que ha anul·lat una clàusula del contracte bancari per la mida de la lletra, tan petita que és necessària una lupa per a la seva lectura.

 

Volem informar-los que cada dia són més les sentències judicials contra el sector bancari, per l’ús abusiu de les seves clàusules contractuals. Ara per exemple, s’ha donat a conèixer que l’Audiència Provincial de Castelló ha anul·lat una clàusula d’un contracte bancari per la mida de la lletra, tan petita que és necessària una lupa per a la seva lectura.

 

Així consta en una interlocutòria del 7 de setembre del 2017 que admet a tràmit la demanda del banc contra un client per l’impagament de les quotes de la targeta de crèdit de la qual és titular.

 

En aquesta mateixa resolució, l’Audiència limita les pretensions de l’entitat financera en permetre-li reclamar només el principal del deute (4.600 euros) però no així els interessos (766 euros), ja que anul·la la clàusula que els fixa perquè la tipografia en què està redactada és tan reduïda que per a la seva lectura no n’hi ha prou amb l’ús d’unes ulleres sinó que es necessita una lupa.

 

Segons la interlocutòria, “la clàusula general del contracte que fixa l’interès remuneratori no supera el necessari control de transparència, atès que aquest interès remuneratori s’estableix en el revers del contracte que es troba sense signar pel demandat, estant en un context de difícil lectura, donada la lletra tan minúscula que empra i que fa necessària l’ús d’una lupa sense que siguin suficients les lents usuals de lectura, resultant a més de difícil comprensió per a un adherent mitjà en utilitzar conceptes i fórmules matemàtiques complicades”.

 

Per tant, revisi els seus contractes, i tingui present que els consumidors tenen dret a rebre un contracte en els quals les seves clàusules estiguin redactades de forma clara, senzilla, amb una lletra d’una mida no inferior a un mil·límetre i mig i sempre amb el contrast suficient que permeti una fàcil lectura, com exigeix la Llei general per a la defensa dels consumidors i usuaris. La normativa de consum ha exigit sempre que la informació figuri amb caràcters llegibles, fàcilment visibles i indelebles.